KLUBOVÝ WEB

CHOVAT ŠTĚŇÁTKA S PRŮKAZEM PŮVODU ČI „MNOŽIT A PRODUKOVAT“ ŠTĚŇATA BEZ PP TEDY BEZPAPÍRÁKY?
ČLÁNKY Z KLUBOVÝCH ZPRAVODAJŮ

Věnovat se chovu štěňátek s PP obecně znamená:
- pořídit si ve Vámi vybrané chovatelské stanici fenku s PP, více proč pořídit štěně s PP
- uchovnit fenku, což obnáší vyhodnocení kyčlí (více na DKK) a předvedení fenky na bonitaci
- zřídit si chovatelskou stanici www.cmku.cz

Po uchovnění Vaší fenky si pro ni vyberete vhodného pejska, který samozřejmě musí být také chovný. S výběrem Vám poradí poradci chovu pro dané plemeno.
Některým se může zdát toto všechno zdlouhavé, či finančně nákladné, ale věřte, že na konci splnění všech podmínek se budete radovat ze zdravých, krásných štěňátek, s vynikající, vyrovnanou, prostě tou pravou povahou.

Z lásky k tomuto výjimečnému plemeni se v žádném případě neuchylte k tomu, abyste na své fence s PP „produkovali“ bezpapíráky, kteří budou plnit už tak plné útulky. Na těchto Vašich vyprodukovaných bezpapírácích, budou lidé opět produkovat další a další bezpapíráky.
U těchto psů bez původu, bez identifikačního čísla, je nemožné dopátrat se minulosti, tudíž pak beze jména končí v útulcích.

Pokud nemáte zájem chovat štěňátka a nejste schopni fenku uhlídat v období hárání, můžete ji nechat vykastrovat.

Množení štěňat bez PP se týká nejen majitelů fenek, ale i majitelů neuchovněných pejsků s PP. Majitelé fen plánující štěňata bez PP, většinou hledají ke krytí psa s PP (z důvodu lepšího prodeje štěňat), samozřejmě toho, který nebyl uchovněn. Jelikož uchovněný, tedy pes, který „prošel“ bonitací, nesmí nakrýt neuchovněnou fenu s PP ani fenu bez PP.
Jelikož jim žádná seriózní chovatelská stanice neuchovněnou fenu nenakryje ani nakrýt nesmí, porušila by tím chovatelský řád a bylo by vůči ní zahájeno disciplinární řízení, hledají ke své feně nějakého psa s PP, který není uchovněný, prostě mazlíčka rodiny. To, že pes sice má PP, ale neznamená, že vyhovuje standartu, že nemá žádné vady, např. nemocné klouby (dysplazie), chybějící zuby, nesestouplá varlata a další dědičné choroby, nebo vady v exteriéru psa.
Vy, jako majitel psa s PP, máte jedinečnou příležitost nepodílet se na množení bezpapíráků a odmítnout tuto nabídku.
A to nejen nabídky krytí neuchovněných fen s PP, ale i nabídky ohledně krytí fen bez PP.
Pokud si budete přát, aby se Váš milovaný pejsek stal tatínkem, kvůli samojedům, jejich zdraví a kráse, nechte svého pejska uchovnit a můžete pro něj vybrat nevěstu mezi uchovněnými fenkami s PP.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně uchovnění Vám velmi rádi odpoví jednotlivý poradci chovu.

Do naší chovatelské stanice nám přišel dopis:
Dobrý den. Jsem invalidní důchodce z ... a mám fenku samojeda dvouletou čistokrevnou ale bez papírů. V celém ... kraji není ani jediný pejsek samojeda, který by byl vhodný ke krytí. Mám k vám dotaz jestli z vaší chovné stanice nebyl prodán pejsek do ... nebo ... kraje a pokud ano jestli mě můžete na majitele dát kontakt.Ještě mě prosím sdělte jaká je cena za krytí ve vaší stanici.Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

Naše odpověď:
Dobrý den,
jsem dlouholetou chovatelkou plemene Samojed, chováme samojedy pouze s Průkazem původu.
Touto cestou bych Vás chtěla poprosit za plemeno Samojed, nenakrývejte svou fenku, prosím, nemnožte další bezpapíráky!!! Samojedi bez PP končí v útulcích, lidem nezáleží na osudu štěňátek. Nevím, z jakého důvodu chcete fenku nakrývat. Píšete, že máte čistokrevnou fenku, pokud nemá Průkaz původu, nemáte jistotu, jestli je čistokrevná. Co když její otec bílý špic, bílý husky, švýcarský bílý ovčák či bílá akita? To bez Průkazu původu nemůžete posoudit. A proč Vám někdo prodal fenku bez PP? Co když její rodiče měli nemocné klouby - dysplazii - a proto nemohli být uchovněni a jejich majitel se rozhodl na nich "produkovat" bezpapíráky? Chcete také dál produkovat nemocné psy?
Prosím, útulky jsou přeplněné nešťastnými psy a bohužel se v nich objevují i křížení samojedi, jak píšete "čistokrevní bez PP", nenakrývejte svou fenku.
Proč ji vlastně chcete nakrývat? Proto, aby měla - dle lidské pověry - alespoň jednou štěňátka? Proto, že je to dobré, aby se jí nevytvořili nějaké novotvary na mléčných žlázách? Věřte, že mám fenku, která měla několikrát štěňátka a právě po štěňatech, při kojení, se ji vytvořil zhoubný nádor. A takových případů je spoustu. Pokud chcete zabránit tomu, aby fenka onemocněla, nechte ji vykastrovat.
Pokud máte zájem chovat štěňátka, pořiďte si fenku s PP, kterou potom můžete uchovnit a mít radost z kvalitních, zdravých, povahově vyrovnaných štěňátek. V tomhle směru Vám každý chovatel samojedů s PP velmi rád pomůže a poradí. Na svých stránkách máme uvedeny adresy, kde naše štěňátka našla nový domov. Prosím, nekontaktujte nikoho z nich, naše chovatelská stanice nemá zájem na množení bezpapíráků a jsme zásadně proti tomu. A dovolím si hovořit i za ostatní slušné a seriózní chovatele samojedů s PP, žádný z nich Vám fenku svým pejskem nenakryje.
Je mi líto, že Vám nepomohu, ale díky výjimečnosti plemene Samojed a díky mé lásce k nim se nebudu podílet na "degeneraci" tohoto plemene . Pokud se rozhodnete chovat samojedy s PP, velmi ráda Vám ve všem poradím.


Reakce pána:
Velmi si vážím Vaši odpovědi a určitě jsem se z ní poučil. Nejsem odborník a přiznám se že z takového,určitě správného pohledu jsem o tom nepřemýšlel.Děkuji Vám za odpověď.

Autor příspěvku:
Renata Piskacisová

NÁVŠTĚV

Tvorba www stránek pro chovatele cernohubova.com