KLUBOVÝ WEB

BACHOVA KVĚTOVÁ TERAPIE - VELKÁ POMOC NEJEN V ČASE DOVOLENÝCH
ČLÁNKY Z KLUBOVÝCH ZPRAVODAJŮ

Období letních měsíců a dovolených přináší mnoho situací, kdy pro vás i pro vaše zvířata může být velkou pomocí právě Bachova květová terapie.
Jedná se o naprosto neškodné a přitom nesmírně účinné esence z květů rostlin, které jsou vyráběny v Anglii už po osmdesát let stále stejnou metodou a jejichž používání u lidí hradí v mnoha zemích pojišťovny. Bachovky se můžou kombinovat s jakýmikoli léky a nikdy neexistuje žádný důvod, proč je nepoužít. Můžou se používat jak ve stáří, tak u novorozeňat a v těhotenství, u lidí, stejně jako u zvířat. Nejsou návykové a nelze je předávkovat.

Krizová esence
Rozhodně by neměla chybět v žádné lékárničce, protože její užití u zvířat i lidí často doslova zachraňuje život. Krizová esence se používá v případě jakékoli „KRIZE“, tedy bez ohledu na to, zda se jedná o fyzický či psychický stav. Vždy je dobré ji použít jako první pomoc, a to i v případě, že je nezbytné lékařské nebo veterinární ošetření. Esence nijak nezpomaluje reflexy, ani „neoblbuje“, například je možné řídit po požití auto. (I když zvířatům bych to nedoporučovala). Především ale uklidňuje negativní emoce, pomůže je rychle zpracovat, takže pomáhá například při všech akutních formách strachu, leknutí, nevole, paniky, vzteku, smutku, pocitu ohrožení, hysterie a podobně.
V letních měsících ji obzvlášť ocení majitelé zvířat, která mají STRACH Z BOUŘKY, protože proti tomuto strachu neexistuje v podstatě žádný jiný lék.
Při PŘEHŘÁTÍ, ÚPALU A ÚŽEHU kapat každých 5 až 10 minut po celou dobu převozu na veterinu.
Rovněž v případě jakéhokoli ZRANĚNÍ, je neocenitelným pomocníkem, protože tím, že odstraní okamžitě šok, je tělo schopno zahájit ihned proces uzdravování. Navíc aplikace přímo na ránu výrazně snižuje KRVÁCENÍ.
Při návštěvě VETERINÁŘE pomůže lépe zvládnout ošetření i vyšetření nejen bázlivým zvířatům, ale i těm, která jsou ze strachu agresivní.
Krizovky je možné použít jako první pomoc k jakékoli kombinaci Bachovek na míru nebo kombinací esencí uvedených v tomto článku (například je velmi vhodné je ze začátku přidávat k Bachovkám „cestování“, pokud má zvíře s cestováním opravdu velké problémy).
Při ŠTÍPNUTÍ HMYZEM je vhodné Krizovou esenci podávat nejen vnitřně, ale i potírat postižené místo.

ESENCE PŘIPRAVENÉ PRO KONKRÉTNÍ SITUACE

Hlídání
Občas nastane situace, kdy je třeba, aby se o naše zvíře nějakou dobu staral někdo jiný. Ať už se jedná o dovolenou, na kterou zvíře nemůžeme vzít (například proto, že je staré nebo proto, že jedeme na místo, které je pro zvíře zcela nevhodné), nebo o služební cestu či pobyt v nemocnici. Je pak na našem rozhodnutí a našich možnostech, jestli požádáme někoho, kdo by o zvíře chodil pečovat k nám domů, nebo ho umístíme například u příbuzných či do zvířecího hotelu. Ale ať se rozhodneme pro kteroukoli z variant, není to ani pro velice hodné a přizpůsobivé zvíře lehká situace. Přestože víme, že babička našemu kocourkovi určitě neublíží, přestože známe majitele hotelu a dali bychom za něj ruku do ohně, přestože nám sousedovic holčička chodí psa venčit pravidelně, rozhodně není zaručené, že zvíře nebude mít z naší nepřítomnosti traumatický zážitek. Často se navíc stává, že ihned po návratu na zvířeti nic nepoznáme a až po čase se projeví potíže, které mají příčinu právě v tom, že se pro ně na čas změnily podmínky. Stejně jako lidé se i zvířata snaží s takovýmto zážitkem vypořádat, ale ne vždycky se jim to podaří. Pokud jim začnete podávat tuto esenci už před začátkem „hlídání“, velice jim to usnadníte. Nebude se jim tolik stýskat, nebudou se cítit ohrožena a celou situaci lépe zvládnou.

Cestování
Některá zvířata cestují ráda, ale pro některá je to velká nepříjemnost. V letních měsících často navíc s námi urazí mnohem delší vzdálenosti, než je pro ně běžné. Roli hraje i horko. Pokud má zvíře s cestováním potíže, bez ohledu na to, jaké jsou projevy (například zvracení, strach, nervozita nebo hysterie), tato esence mu uleví a zklidní ho.

Otrava, uštknutí
Podáváme každých 5 – 10 minut bez ohledu na to, čím se zvíře otrávilo, jestli něco snědlo nebo se mu jed dostal do těla kůží. Dokonce i v případě, kdy nevíme jistě, jestli vůbec k otravě došlo. Stejná situace je i v případě uštknutí. V obou případech je sice nezbytné okamžité lékařské ošetření, ale často se stane, že tato esence pomůže zachránit život, než se nám podaří se k lékaři dopravit.

Falešná březost
Falešná březost fenky může naši dovolenou pěkně znepříjemnit, nemluvě o tom, jak se při ní cítí fenka. Pokud už tyto problémy někdy měla a tudíž je očekáváme, je rozumnější nechat jí namíchat Květové esence přímo na míru a dávat je už při hárání, ale pokud je tento stav nečekaný, co nejdřív začněte podávat tuto kombinací esencí.

Dávkování Bachových esencí
Od nejmenších právě narozených tvorečků až po velikost koně je jedna dávka 4 kapky, u koní a podobně velkých zvířat 10 – 15 kapek. Čím je četnost podávání větší, tím je větší i účinek. Minimálně by se měla dávka podávat 4x denně. To znamená 4x denně 4 kapky.
U Krizovek se podávají 4 kapky opakovaně tak často, dokud nenastane úleva nebo zlepšení stavu. Vždy je možné použít Krizovky i zevně, nakapat přímo na postižné místo nebo na kůži.

Pokud se chcete o této terapii dozvědět něco víc, můžete se kromě stránek Vetcentra podívat i na moje stránkywww.umarkety.cz, kde je popsána nejen tato terapie, ale i ve kterých případech se dá použít.

Obvykle se Bachovy esence vybírají pro každého jedince na míru přesně podle jeho potíží, aby účinek byl co nejsilnější, ale protože někdy je třeba mít lahvičku v ruce rychle, je možné namíchané kombinace esencí, uvedené v tomto článku, koupit přímo na recepci Vetcentra. Na dobírku můžu samozřejmě poslat jakoukoli z nich, stejně jako esence namíchané na míru. V případě zájmu nebo jakéhokoli dotazu jsem k dispozici na čísle 608 743 272

Autor článku: Markéta Tomanová © 2009 VETCENTRUM Duchek s.r.o.

Originální přípravky z řady Remedy Rescue si můžete objednat i v e-shopu PETCENTRUM v kategorii Veterinární přípravky - Psychika.

NÁVŠTĚV

Tvorba www stránek pro chovatele cernohubova.com