KLUBOVÝ WEB

BACHOVA KVĚTOVÁ TERAPIE - KRIZOVÁ ESENCE
ČLÁNKY Z KLUBOVÝCH ZPRAVODAJŮ

Ve veterinární praxi jsou z Bachovy květové terapie nejčastěji používanými a nejdůležitějšími Krizové esence, což je stabilní směs, shodná jak pro lidi tak pro zvířata, bez ohledu na povahu, věk a zdravotní stav. Na rozdíl od esencí na konkrétní problémy, které se míchají na míru podle situace, povahy, počátku problému atd. jsou Krizovky univerzální a pro každého stejné.

Měly by být určitě součástí každé lékárničky, protože se dají naprosto při každé příležitosti použít jako první pomoc. Jejich včasné použití často zachrání zvířeti (i člověku) život. Nespornou výhodou všech Bachových esencí, samozřejmě včetně Krizovek, je i to, že se nevylučuje podávání s jinými léky, naopak jsou esence, které pomáhají odbourávat nežádoucí účinky léků. Proto je možné je podat při jakémkoli problému i tam, kde je jasné, že bude následovat lékařské ošetření, operace nebo jen podání léků. Nelze je předávkovat.

Jak už název napovídá, použití je vhodné při jakékoli krizi. Ta pro každého znamená něco jiného. Nezáleží na tom, co je spouštěcím mechanismem. Nezáleží ani na tom, jak se nám jako pozorovateli zdá důvod malicherný. Vždyť pro člověka je někdy velkou krizí hádka a často, přestože je dávno po ní a vlastně o nic nešlo, člověk se klepe, má zrychlený dech, není schopen se soustředit, nemůže jíst, spát... Natož zvíře, které si často nedovede situaci nastalou vysvětlit, je do ní přivedeno člověkem či přímo donuceno okolnostmi... Není divu, že někdy má i tendence to vzdát, protože vyhodnotí stav jako nezvládnutelný. Osvědčenou praxí je, aby si člověk nakapal Krizovky současně se zvířetem, protože skoro vždycky se každý o své zvíře bojí a svůj strach na zvíře přenáší, čímž jeho stav zhoršuje. Je dobré je použít pro sebe i v tom případě, kdy se nejedná přímo o strach. ale kdy se děje něco, co nám není příjemné, ať už to dělá přímo zvíře nebo se to děje s ním. Pokud máme špatnou zkušenost například s chováním psa na veterině, nemusí mít pes žádné špatné pocity, protože třeba ještě netuší, co se na něj chystá, ale nás už trápí, co to zase bude za ostudu. I to je čas na Krizovky.

Nenahrazují veterinární péči, ale je dobré je použít pokaždé, než je zajištěna vetrinární péče a samozřejmě v případě, kdy není možné ji zajistit vůbec.

Klasické dávkování jsou 4 kapky, bez ohledu na velikost a věk zvířete, snad jen v případě tak velkých zvířat, jako je například kráva nebo kůň bych doporučila 10 - 15 kapek. Protože skutečně nelze předávkovat, není třeba se bát.

Několik příkladů použití:
Leknutí a stres
V období kolem Silvestra jsou velkým pomocníkem, protože je to snad jediný opravdu účinný a naprosto neškodný přípravek. I zvířata, ketrá se velice bojí petard a dělobuchů se zklidní a strach je přejde. je dobré je nosit sebou při venčení a pokaždé, když pes projeví strach, nakapat mu do tlamy.

Návštěva veteriny
Pro některá zvířata je návštěva velkou krizí a to bez ohledu na to, jestli mají za sebou špatný zážitek či nikoliv. Bojí se už dopředu a je jim to velice nepříjemné. Pokud zvíře dostane Krizovky hned, jakmile se začne bát, často se chová, jako by ani nebylo na tak strašidelném místě, někdy klienti říkají, že se chová jako doma.

Návštěva psího salonu
Platí totéž, co na veterině, často se zvíře bojí toho, že na něj sahá cizí člověk, nebo mu to je nepříjemné.

Stříhání a koupání
I v těchto případech se často objevuje u zvířat strach či velká nechuť a odpor a s pomocí Krizovek je leckdy vyhráno.

Cestování
Cestování je pro spoustu zvířat velkým stresem. Pokud se jedná o to, že zvíře cestuje často nebo je pro něj cestování velkým problémem, doporučuji namíchat esence na míru, ale k tomu mít při ruce Krizovky . Ty se použijí jako první pomoc a postupem času esence na míru zbaví zvíře obtíží s cestováním docela.

Pokousání
Většinou je zvíře v šoku a tak často i z malé rány je velký problém. Krizovky šok okamžitě odstraní a tak nasatupuje proces regenerace a uzdravování.

Epileptický záchvat
Velmi rychle zastavují záchvat a přivádějí zpět k vědomí. Pokud se použijí hned při prvních příznacích, k záchvatu většinou vůbec nedojde. Pokud rozpoznáte u svého zvířete přicházející záchvat (např.podle zornic), ihned Krizovky podejte. I na epilepsii se míchají kapky na míru, ale při záchvatu je nejvhodnější použít Krizovky. Nevylučuje se užívání klasických léků.

Úraz
Zřejmě nejčastější použití. Opakovat podávání až do té doby, než se zvíře uklidní. I v případě bezvědomí kapat do tlamy. Kapat i zevně na ránu nebo na kůži v případě např. zlomeniny. Tady platí zejména, že člověk by si měl rozhodně nakapat se zvířetem, protože díky šoku a lidskému strachu může zvíře vyhodnotit situaci jako mnohem vážnější, než je.

Otrava
Podávat po několika minutách až do zajištění veterinární péče.

Ztráta krve
Pomůže proti slabosti a neklidu, zvíře lépe ztrátu krve snáší.

Dušení
Nakapat do tlamy a vtírat i zevně do krku, aby se uvolnil.

Úžeh a úpal
Po několika minutách opakovat podávání, současně potřít polštářky tlapek před tím, než je zabalíte do studeného.

Ochrnutí
Po několika minutách podávat až do zajištění veterinární péče - pokud nepomůžou zvířeti k pohybu, rozhodně mu pomůžou, aby situaci lépe zvládlo.

Zástava srdce, zhroucení, kolaps, zástava dýchání
Ve všech těchto případech je třeba reagovat velmi rychle, proto podejte okamžitě Krizovky, poud lze, vtírejte je po několika minutách i do dásní a hrudníku.

Hadí uštknutí
V našich krajích se jedná o spíš výjjimečnou situaci, přesto k ní může dojít. Pak je třeba podat Krizovky co nejdříve, a jejich podávání po několika minutách opakovat až do té doby, než dostane zvíře protijed.

Samozřejmě výčet možného použití není úplný, jsou to jen namátkou uvedené příklady. Vpodstatě neexistuje situace, kdy by nebylo možné Krizovky použít.

Obvykle se Bachovy esence vybírají pro každého jedince na míru přesně podle jeho potíží, aby účinek byl co nejsilnější, ale protože někdy je třeba mít lahvičku v ruce rychle, je možné namíchané kombinace esencí, uvedené v tomto článku, koupit přímo na recepci Vetcentra. Na dobírku můžu samozřejmě poslat jakoukoli z nich, stejně jako esence namíchané na míru. V případě zájmu nebo jakéhokoli dotazu jsem k dispozici na čísle 608 743 272

Autor článku: Markéta Tomanová © 2009 VETCENTRUM Duchek s.r.o.

Originální přípravky z řady Remedy Rescue si můžete objednat i v e-shopu PETCENTRUM v kategorii Veterinární přípravky - Psychika.

NÁVŠTĚV

Tvorba www stránek pro chovatele cernohubova.com